Letica: Mogući protesti doveli do otkazivanja posjeta Milanovića BiH

Praksa je da SOA (Sigurnosno–obavještajna agencija) prvo da predsjedniku i MUP-u koji rade fizičku zaštitu da da prosudbu s kojom oni idu na sastanke s bosanskohercegovačkom stranom i tu se razmjenjuju podaci i usklađuju mjere. Je li toga bilo ili ne, nisam upoznat, ali je SOA dužna dati svoje podatke i sukladno tome ocjenu ugroženosti posjeta, ističe Ante Letica, stručnjak za sigurnost za HTV-ovu emisiju “Studio 4”.

Iako nema još službenih informacija zašto je predsjednik Zoran Milanović otkazao posjet BiH, pojavile su se neslužbene informacije kako je sporan bio put od sarajevske zračne luke do Travnika zbog rizika za napad, ali o tome nema nikakve službene potvrde, iznio je voditelj.

– Prva informacija koju sam vidio jučer u medijima bila je dosta zabrinjavajuća jer nije se znala razina ni vrsta te sigurnosne ugroze, poslije kroz priopćenje Ureda predsjednika, pa i kroz neke druge natpise u medijima je vidljivo da nasreću nije bila izravna ugroza života predsjednika i članova naše delegacije, nego se vjerojatno radilo, prema prosudbi SOA-e, o nekim mogućim djelovanjima na razini protesta, nekog političkog nasilja, to su elementi koji su možda doveli do toga da je predsjednik otkazao svoj posjet, rekao je Ante Letica, stručnjak za sigurnost.

– SOA je po zakonu i posebnim zakonskim propisima koji reguliraju njezin rad obvezna i dužna skrbiti o protuobavještajnoj, protuterorističkoj i svakoj drugoj zaštiti najviših institucija i predstavnika u Republici Hrvatskoj, bilo da se nalaze u Hrvatskoj ili da su na putu u inozemstvu. SOA je tu prosudbu dala temeljem svojih saznanja koja je dobila svojim operativnim radom, političkim radom, podacima iz otvorenih izvora, dodao je Letica.

– Praksa je da SOA prvo da predsjedniku i MUP-u koji radi fizičku zaštitu da da prosudbu s kojom oni idu na sastanke s bosanskohercegovačkom stranom i tu se razmjenjuju podaci i usklađuju mjere. Je li toga bilo ili ne, nisam upoznat, ali je SOA dužna dati svoje podatke i sukladno tome ocjenu ugroženosti posjeta, ističe Letica.

Letica je potvrdio da SOA sigurnosnu prosudbu donosi za predsjednika, premijera, predsjednika Sabora, prilikom odlazaka na službena putovanja, te dodao da su oni štićene osobe prve kategorije.

– Tu su još i predsjednik Vrhovnog suda, predsjednik Ustavnog suda. Za mjesto stanovanja, privremenog boravka, odmora, odlaska u inozemstvo, SOA sama ili po zahtjevu policije izrađuje sigurnosne prosudbe, objašnjava Ante Letica.

Na pitanje čija je završna riječ u odluci hoće li se predsjednik odlučiti na put ili će ga otkazati, Ante Letica rekao je kako je to, koliko zna, na razini osobne odluke predsjednika.

BiH protiv Milanovića?

U medijima u BiH i javnosti nakon izjave predsjednika Milanovića o Srebrenici postojala je i postoji huškačka klima.

– Koliko ja vidim, ovdje se išlo izravno na predsjednika Republike Hrvatske, je li zbog njegovih izjava ili nečeg drugog, apsolutno izravno na njega, nažalost na području Bosne i Hercegovine posebno s jedne strane je u zadnje vrijeme jedna agresivna huškačka politika i prema predsjedniku i prema Republici Hrvatskoj, zaključio je Ante Letica, stručnjak za sigurnost.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here