Ljubuški: Pogledajte kako napreduju radovi u Starom gradu

Konzervatorsko-restauratorski radovi na Starom gradu Ljubuškom su uznapredovali. Završene su aktivnosti zidanja na branič kuli, preostaje čišćenje kamenih fasadnih obloga, fugiranje i izrada unutrašnjeg čeličnog stubišta za uspinjanje na vrh branič kule s koje će se pružiti nezaboravan panoramski pogled na Ljubuško polje.

U tijeku su i konzervatorski-restauratorski radovi na središnjoj kuli, tzv. Herceguši. Završetak zahvata na Starom gradu očekuje se u lipnju.

Foto: Heritage Revived

Vrijednost radova je gotovo 400.000 eura i riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad. Inače, jezgra kompleksa Starog grada ima oblik nepravilnog višekutnika. Navodi se kako se pretpostavlja da je najstariji dio, središnja kula, izgrađen u 14. ili 15. stoljeću.

Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture. Ova lokacija zahtijeva značajna ulaganja – dosad je obnovljen dio istočnih obrambenih bedema, stoji na stranici projekta Heritage Revived.

Foto: Heritage Revived

Inače, projekt se provodi kroz INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014. – 2020. i financira se ERDF i IPA II fondovima EU-a. Glavni cilj je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškog, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here