Mikrobiologinja nema dobre vijesti o omikronu: “Proširit će se po Europi. To je strašno zarazan soj”

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Jasmina Vraneš izjavila je da mikrobiologe nije iznenadila nova mutacija.

Očekujemo i daljnje mutacije. Kad pogledate koliko je mutacija u ovoj varijanti, više od dva puta nego što je u ovoj delta varijanti. S njegovom pojavom 25.11. mislilo se da možda nije baš hiperinfektivan, premda su podaci iz Južne Afrike govorili da je više od dva puta zarazniji od delta varijante. Hiperinfektivan je. Očekuje se da će se širiti i dalje, rekla je.

Dodala je i da kada se omikron usporedi s drugim sojevima – može se vidjeti da je dva do tri puta infektivniji od delte. Neki znanstvenici govorili su da postoji mogućnost da je omikron božićni poklon, početak kraja pandemije.

On će se proširiti po Europi. Kod nas je vrlo mali broj ljudi zaražen, ali čim počne u susjednim zemljama dominirati, za očekivati je da će se proširiti i kod nas. Već sad izaziva izuzetno veliku zabrinutost u Velikoj Britanija. Strašno je zarazan soj. U ovom trenutku imamo epidemiološke indikacije kad možemo sumnjati da je omikron. Ne bih ja rekla da to možemo po simptomima. Vrlo stare osobe, transplatirane osobe i osobe koje imaju komorbiditete, kod njih će nažalost biti teža klinička slika, navela je.

Još uvijek se lome koplja i oko booster doze cjepiva – kolika je efentivnost kod omirkona? Dvije doze ne štite od omikron varijante, ali booster te zaštiti 75 posto. To što se netko cijepio prije godinu dana, nije zaštita od omikrona. Cijepljenjem dobivamo puno veću širinu protutijela. Osobe koje su se i cijepile i preboljele, one će se lakše oduprijeti hiperinfektivne varijante.

IZVORN1
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here