Milanović: Rekao sam predsjedniku Mattareli da se Hrvatima u BiH mora omogućiti da biraju svoje predstavnike

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak u Rimu nakon sastanka s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom kako su se dotakli i tema vezanih za blisko hrvatsko susjedstvo, osobito BiH.

“To je tema s kojom uvijek upoznajem svoje sugovornike. U kontaktu sam sa svima u BiH, i s gospodinom Izetbegovićem i s Dodikom, dakle ta komunikacija se nastavlja. Nije to svima podjednako drago, ali moraš razgovarati sa svima”, rekao je Milanović, javlja Hina.

Kazao je da ga raduju neki pomaci u dijalogu s gospodinom Izetbegovićem u posljednje vrijeme i da bi “to moglo ići na bolje, ali bez napora nema ništa”.

Milanović je talijanskog kolegu upoznao s problemom izbornog zakona za bosanskohercegovačke Hrvate.

Hrvatski narod u BiH mora imati pravo birati svoje predstavnike, a “to pravo trenutno nema, ono mu je oduzeto”, rekao je Milanović Mattarelli.

Milanović boravi u jednodnevnom službenom posjetu Italiji, a s Mattarellom je tijekom dvosatnog sastanka razmijenio mišljenja o nizu tema, od razgraničenja dviju država na Jadranu, preko stanja u regiji jugoistočne Europe i uvođenja eura, do statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Italiji.

“Razgovori su bili vrlo sadržajni, s jedne i druge strane slijevale su se dobre teme”, rekao je Milanović novinarima pohvalivši odnose dviju zemalja.

“Uvijek ima mjesta za poboljšanja… ali naši su odnosi na rubu dosade, oni su predvidljivi, oni su više nego dobri. Kad se spuste na razinu eksperata, na tehnička pitanja, oni svjedoče o dobrom duhu i sadržaju odnosa, kazao je Milanović.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here