Na današnjii dan prje 31 godinu osnovan HVO

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 8. travanj slavi kao Dan utemeljenja.

Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koje je službeno osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Rat u Hrvatskoj je bio u puno jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, kazao je Vladmir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom. Kasnije su se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe. Osnovane su i pukovnije.

Predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH proteklib dana položili su vijence i zapalili svijeće u 44 grada i općine širom BiH kojima je djelovao HVO.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here