Otkriveno koliko je puta omikron zarazniji od delte: Uspješno izbjegava imunitet

Omikron soj je 4,2 puta zarazniji u ranoj fazi od delte, pokazuje to studiji japanskog znanstvenika koji savjetuje ministarstvo zdravlja te zemlje. Hiroshi Nishiura, profesor zdravstvenih i okolišnih znanosti na Sveučilištu Kyoto koji se specijalizirao za matematičko modeliranje zaraznih bolesti, analizirao je podatke o genomu koji su bili dostupni do 26. studenog kod Južnoafrikanca u pokrajini Gauteng.

“Omikron varijanta više prenosi i izbjegava imunitet izgrađen prirodnim putem i putem cjepiva”, navodi Nishiura u svojoj studiji, koja je predstavljeni na sastanku savjetodavnog odbora ministarstva zdravlja, prenosi Bloomberg.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je nedavno da bi mogao potaknuti skokove s “teškim posljedicama”. No, skok u broju slučajeva u Južnoj Africi nakon pojave ove varijante još nije preplavio bolnice, što je dovelo do određenog optimizma da može uzrokovati samo blagu bolest. Pfizer Inc. i BioNTech SE također su ovog tjedna rekli da bi booster doza njihovog cjepiva mogla ojačati zaštitu od soja.

Nishiurina studija zasad još nije recenzirana i objavljena u znanstvenom časopisu. Nova analiza provedena je pomoću iste metode koju je znanstvenik koristio u studiji u srpnju koju je objavio medicinski časopis Eurosurveillance o predviđenoj dominaciji delte uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

IZVORN1
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here