Palmer i Eichhorst pozvali na reformu Izbornog zakona i uspostavljanje “funkcionalne Vlade FBiH”

Posebni američki predstavnik za reformu Izbornog zakona Matthew Palmer i predstavnica Europske unije Angelina Eichhorst, iako je bilo najavljeno, odgodili su dolazak u Sarajevo krajem ovog tjedna povodom nastavka pregovora o Izbornom zakona, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Povodom toga, Delegacija EU i Veleposlanstvo SAD objavili su zajedničku izjavu.

– Ranije ovog mjeseca, kada su se dužnosnici SAD-a i EU sastali s političkim strankama u BiH i predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički lideri su se složili da će se pripremiti prije idućih razgovora. Od tada svjedočimo tek manjem napretku. Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sustava BiH s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od strane Narodne skupštine Republike Srpske 10. prosinca, politička kriza se produbljuje, navodi se u zajedničkoj izjavi Delegacije EU i Veleposlanstva SAD.

U priopćenju se naglašava da obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, prije kraja godine, kako ističu, nažalost ne bi urodili plodom.

-Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na pronalaženju rješenja, dodaje se u priopćenju.

Kažu da su jednako bitne reforme i uspostava “funkcionalne Vlade FBiH”.

-Od vladajuće koalicije smo čuli da su opredijeljeni za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u Parlamentu. Za napredak BiH su jednako značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavu funkcionalne Vlade Federacije BiH, naglašava se u priopćenju.

Vrijeme je, dodaju, da se ova obećanja ispune.

-Apeliramo na stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Suština demokracije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije, upozoravaju iz Delegacije EU i Veleposlanstva SAD

EU i SAD su, kako ističu, uložili napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana. Kako dodaju, ovaj proces je prilika za rješavanje diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prijevara.

-Uzimajući u obzir političko okruženje i klimu u BiH, ove reforme bi bile značajan iskorak. Stranke znaju što je potrebno uraditi da se usmjere na rješavanje temeljnih uzroka kronične političke krize u BiH – korupcije, nedostatka povjerenja i niskih demokratskih standarda, ističe se u priopćenju.

Stranke pozivaju da se vrate za pregovarački stol.

Na strankama je da pojačaju angažman i dođu za stol spremni za poduzimanje daljnjih koraka. Stoga pozivamo sve strane da se uključe i doprinesu ovom procesu na smislen način, u interesu građana Bosne i Hercegovine – zaključuje se u zajedničkoj izjavi Delegacije EU i Veleposlanstva SAD.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here