Palmer: Uradit ćemo sve što možemo kako situacija u BiH ne bi eskalirala

Nakon jučerašnjih i današnjih sastanaka s političkim i institucionalnim liderima u Bosni i Hercegovini novinarima se obratio viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a koji je zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

“Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećavanje tenzija proteklih tjedana, kao i aktivnosti koje su im vodile. Mi smo posvećeni tome da uradimo sve što možemo kako situacija ne bi eskalirala i da vratimo osjećaj mira”, rekao je Palmer.

Dodao je da su EU i SAD i dalje posvećene pružanju podrške BiH na putu ka EU te da ta podrška postoji već desetljećima, ali da ima još mnogo posla za uraditi. Navodi da su on i Eichhorst tu kao prijatelji BiH, a ne da zagovaraju neki određeni put.

“Nismo angažirani u pregovorima, ali pomažemo razgovore. Radimo na tome da odredimo neke parametre. Radujemo se nastavku razgovora dok smo tu, još ima puno posla za uraditi. Stranke moraju ići dalje kako bi identificirali prijedloge koje mogu prihvatiti”, Dodao je Palmer.

Govoreći o rješenjima za izborne reforme, Palmer je rekao: “Mi nemamo konkretan odgovor za vas, nismo došli da zagovaramo neko konkretno rješenje. To je njihov proces, a ne naš. Mislim da postoji nekoliko principa, a bilo koji model koji prihvate stranke trebalo bi biti moguće usvojiti kroz demokratske mehanizme”.

Naglašava da je najprije potrebno riješiti one stvari koje su potrebne BiH za njen daljnji put ka EU.

“S našeg stanovišta prioritet je rješavanje presuda Europskog suda za ljudska prava. Za to su neophodne ustavne promjene”, zaključio je Palmer.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here