Pogledajte gdje se sve traže covid potvrde po europskim zemljama

Epidemija koronavirusa ponovno ubrzava. U brojnim zemljama je sve lošija epidemiološka situacija te se pokreću strože mjere. Pročitajte gdje se sve traže covid potvrde po europskim zemljama:

Hrvatska

U Hrvatskoj su se u javnosti pojavili prijedlozi o proširenju upotrebe covid potvrda. Iako vladajući zasad odbacuju takve prijedloge, tvrdeći da zasad treba samo pooštriti kontrolu postojećih mjera, neće biti iznenađenje ako bi se slične mjere uskoro počele razmatrati. U Hrvatskoj su covid potvrde u ovom trenutku obavezne za zaposlene u zdravstvu i socijali, piše Jutarnji list.

Slovenija

Slovenija se trenutačno nalazi u lošijoj epidemiološkoj situaciji od Hrvatske. Naime, susjedna zemlja je kompletno obojena u tamnocrveno. Kako bi se pokušali suzbiti brojevi, covid-potvrda potrebna je za gotovo sve – od odlaska na posao do javnog prijevoza, frizera i šoping centra. Sada najavljuju puno strože kontrole.

Njemačka

Iako već neko vrijeme najavljuju popuštanje doista rigoroznih mjera, zadržat će tzv. 3G pravilo, a to je: sve osobe u zatvorenom prostoru moraju biti cijepljene, oporavljene ili testirane. Po dolasku iz Hrvatske u Njemačku svi necijepljeni moraju u karantenu od minimalno pet dana.

Austrija

Ova zemlja posložila je mjere prema brojevima: ako na intenzivnim odjelima bude više od 600 osoba, značajno će se ograničiti kretanje necijepljenih. Od 1. studenog zaposlenici će moći na posao samo uz covid-potvrdu. Od početka sezone bit će potrebno imati covid- potvrdu i za skijališta i ugostiteljske objekte.

Italija

Iako je u bitno povoljnijoj situaciji od Hrvatske – prema ECDC-u, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 60 naspram hrvatskih 476 – od 15. listopada covid-potvrda je postala obvezna za sve zaposlene, bilo da se radi o privatnom ili javnom sektoru. Bez potvrde ne može se ni u restoran, dućan…

Srbija

Srbija, koja bilježi i do 8000 zaraženih dnevno te više od 50 preminulih, uvela je prilično bizarnu mjeru: covid-potvrde potrebne su za ugostiteljske objekte, ali samo nakon 22 sata. Odluka je naišla na žestoku kritiku stručnjaka i javnosti koja u njoj ne vidi svrhu.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here