Rusija prekida diplomatske odnose s NATO-om

Rusija je donijela odluku da od studenog prekine diplomatske odnose sa NATO, priopćio je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov javlja RT.

Lavrov je rekao da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro suradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Osim toga od 1. studenog Rusija obustavlja rad komunikacijske vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

Podsjetimo, NATO je početkom listopada protjerao osam pripadnika ruske misije pri alijansi, navodeći da su tajno radili kao obavještajci. NATO je tada smanjio i broj pozicija za koje Rusija može akreditirati svoje predstavnike pri NATO, s 20 na deset.

Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju mjeseca, nije dano jasno objašnjenje.

Podsjetimo, glavni tajnik NATO Jens Stoltenber je ranije ovog mjeseca pozvao da se održe odnosi s Rusijom, kako bi se izbjegao novi Hladni rat. Odnosi NATO-a i Rusije su sve zategnutiji otkako je Moskva 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Dvije strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih zrakoplova u zračni prostor članica NATO-a i njihovog nadlijetanja brodova članica Alijanse.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here