Šest Android aplikacija koje će stvarno očistiti vaš uređaj

Većina ljudi razmišlja o čišćenju njihovog telefona tek onda kada stvari krenu po zlu, odnosno kada se dogodi neki problem. Android telefoni su “dovoljno pametni” da redovno čišćenje nije potrebno, ali s vremena na vrijeme trebaju malo pomoći u obliku manualnog čišćenja smeća i ostalih podataka koji samo stvaraju poteškoće na telefonu. Ako se toga budete pridržavali, potencijalno ćete produžiti vijek trajanja vašeg telefona.

Problem je naći “cleaner” aplikacije koje će stvarno ispuniti ono što su “obećale”. U najboljem slučaju, loše aplikacije ovog tipa će vam potrošiti malo mjesta u memoriji. U najgorem slučaju, mogu vas zaraziti malwareom i raznim reklamama. Naravno, nisu sve cleaner aplikacije loše, a mi ćemo vam preporučiti 6 onih za koje smatramo da su dobre. Na vama je da odlučite želite li ih koristiti ili ne.

1) Files by Google

Googleov službeni Android file manager ima odličan alat koji će vam pomoći da očistite smeće s telefona. Definitivno alat koji bi svi trebali probati. Samo upalite aplikaciju, te se prebacite na “Clean” tab. Njega ćete naći pri dnu ekrana.

Ovdje ćete vidjeti nekoliko lokacija koje će aplikacija označiti kao “smeće”, odnosno kao “wasting space”. To uključuje Junk datoteke, Duplicates, Backed up photos i Unused aplikacije. Odaberite opciju da biste vidjeli što vam zauzima najviše mjesta u memoriji, provjerite što želite ukloniti i potvrdite da želite obrisati odabrane datoteke. Aplikacija će se pobrinuti za sve ostalo.

Isto tako, možete koristiti “Browse” tab kako biste manualno vidjeli što vam se nalazi na mobitelu u memoriji, ali je efikasnije prepustiti aplikaciji da to riješi.

U nastavku ćete vidjeti i aplikacije koje imaju neke dodatne mogućnosti, ali ako vam one ne trebaju, ovo je aplikacija za vas. Jednostavna i efikasna. Uz to je i besplatna.

2) Droid Optimizer

Droid Optimizer je jedna od ponajboljih Android aplikacija ovog tipa s preko milijun skidanja na Google Play Storeu. Vrlo ju je jednostavno za koristiti, posebice onima koji nisu tehnički “potkovani”. Uz to, imate i uvodni ekran koji će vam pokazati kako aplikaciji dati potrebne dozvole i kako iskoristiti određene mogućnosti.

Također, aplikacija nudi i “ranking” sustav koji vas motivira da držite uređaj u najboljoj mogućoj formi. Dapače, ponekad će vas aplikacija “posramiti” da trebate češće koristiti aplikaciju. Ako vam to ne smeta, ovo je aplikacija za vas.

Jedan dodir prstom je dovoljan da pokrenete čišćenje telefona. Pri vrhu ekrana ćete vidjeti statistiku; slobodno mjesto na telefonu, te RAM memoriju pokraj kojih će biti “rezultat”. Za svako čišćenje dobijete dodatne bodove i tako se penjete po ljestvici. Malo “gamifikacije” nikad ne škodi.

Ako ipak želite podesiti aplikaciju i zaboraviti na nju, možete putem Droid Optimizera namjestiti da se telefon regularno sam čisti. Odnosno, možete iskoristiti automatsko pokretanje. Ono će obrisati cache, stopirati aplikacije koje rade u pozadini, te obrisati sve nepotrebne datoteke. Također dolazi i sa “good night scheduler” opcijom da vam sačuva bateriju telefona, tako da isključi Wi-Fi i slične opcije kada je telefon neaktivan po noći.

Za kraj, spomenimo još da ova aplikacija ima i opciju za “masovno brisanje aplikacija”. Ako želite obrisati više aplikacija koje ne koristite, označite ih sve preko Droid Optimizera i on će se pobrinuti da ih na telefonu više ne bude.

Ovo nije najatraktivnija aplikacija, ali radi. Ako tražite efektivnu aplikaciju, definitivno probajte Droid Optimizer.

3) CCleaner

Aplikacija koja je dostupna za desktop računala, dostupna je i u Android varijanti. Iako smo mnogo puta pisali da CCleaner više nije esencijalna (ni potrebna) Windows aplikacija danas, posebice otkad ju je kupio Avast. Ni Android aplikacija nije savršena, ali je bolja od mnogih “spammy” cleaner aplikacija koje možete skinuti putem Google Play Storea.

CCleaner za Android je multifunkcionalna aplikacija koja je odlična za analiziranje stanja memorije na mobitelu, te čišćenje datoteka koje vam samo zauzimaju dragocjeno mjesto. Glavna funkcionalnost ove cleaner aplikacije je zapravo što može na brzinu očistiti cache datoteke, obrisati prazne foldere, te obrisati razne “povijesti” korištenja.

Također, ima ugrađen App Manager koji vam omogućuje da označite jednu ili više aplikacija i sve ih deinstalirate na brzinu. Tu je još i “System Info” stranica koja će vam pokazati stanje resursa na mobitelu kao što su CPU, RAM-i, detalji telefona.

Ova aplikacija ne zahtijeva “rootanje” i besplatna je, ali postoji i “Pro” pretplata koja ima nekoliko dodatnih mogućnosti. Vjerujemo da će besplatna verzija biti dovoljna većini korisnika.

4) All-In-One Toolbox

Čišćenje telefona od nepotrebnih datoteka je samo jedan dio u tom procesu. Što je s nadgledanjem vaše baterije, temperature CPU-a? Što je s onim dosadnim mobilnim reklamama? Alat prikladnog imena – All-In-One Toolbox – je tu da vam pomogne oko svega nabrojanog.

Aplikacija je sposobna očistiti telefon od temporary datoteka, obrisati/očistiti cache, obrisati prazne foldere i datoteke koje nemaju potrebe biti na telefonu. Dovoljan je jedan dodir prstom da analizirate telefon, te još jedan da obrišete sve ono što aplikacija preporučuje da obrišete. Sličan proces kao i u maloprije spomenutim aplikacijama, ništa revolucionarno.

Spomenimo ipak jednu “unikatnu” mogućnost – “Boost” funkciju. Ona će očistiti telefon, zatvoriti sve aplikacije u pozadini i dati vam “boost” na telefonu. Ako platite Pro verziju, dobiti ćete “Boost+” mogućnost koja vam dozvoljava da automatski pokrenete spomenutu boost funkciju kada vam telefon ostane bez resursa.

Nadalje, ako ostajete prebrzo bez baterije, možete otvoriti “Battery Saver” sekciju koja će vam pomoći da usporite trošenje baterije, te će vam dati trenutačnu statistiku baterije.

Ako ni to nije dovoljno, tu su još funkcionalnosti poput “mass app deletera”, napredni alati za čišćenje, alat za analizu Wi-Fi mreže itd.

5) SD Maid

Aplikacija zgodnog imena je zapravo vrlo jednostavna aplikacija. Kada ju otvorite, vidjet ćete brzi menu s 4 akcije. One vam služe, naravno, za brzo čišćenje mobitela.

Prva opcija, CorpseFinder, traži obrisane datoteke i datoteke koje nemaju veze s instaliranim aplikacijama, a zauzimaju vam mjesto na mobitelu. Druga opcija, SystemCleaner, je još jedan “search-and-delete” alat koji je zajednički svim ovim aplikacijama. Traži česte datoteke i mape za koje smatra da ih je sigurno obrisati.
Ako vam se to sviđa, tu je i AppCleaner, koji radi isto to samo s datotekama i mapama aplikacijama. Iako, za tu mogućnost morate upgrejdati aplikaciju na Pro verziju. Nama je aplikacija obrisala bespotrebnih 40 MB koje je Spotify “zauzeo”, a možda nije trebao.

I za kraj, tu je četvrti alat za analizu memorije. S njim možete vidjeti velike datoteke u memoriji, te ih brzo obrisati ako smatrate da vam ne trebaju.

Kao što vidite, jednostavna aplikacija s par jednostavnih mogućnosti.

6) Norton Clean

Osim CCleanera (kojeg posjeduje Avast), nijedna druga spomenuta aplikacija ne dolazi iz neke top-tier sigurnosne kompanije. Zato ćemo ovu listu zaključiti s jednom takvom. Norton Clean je “mlađi brat” poznatog Norton Antivirusa koji dolaze iz firme Symantec. Norton tvrdi da uklanja smeće s vaših Android telefona. Originalno, zar ne?

Kao i druge aplikacije, Norton Clean čisti vaše cache datoteke, miče privremene datoteke, razno smeće, te nekorištene aplikacije s vašeg uređaja. Tu je i sekcija “Manage Apps” s listom svih instaliranih aplikacija, te ih možete sortirati po imenu, veličini, datumu instalacije …

Ova aplikacija ide “jednostavnim putem”. Za razliku od drugih aplikacija na listi, Norton Clean ima čisto, jednostavno i moderno sučelje. Sve što trebate je na jedan ili dva dodira u aplikaciji. Što znači da ne morate bit “pro” korisnik Androida da biste ih našli.

U biti radi se o “light” aplikaciji – ona čisti nepotrebne datoteke, te aplikacije. Čak nema ni in-app purchase niti Pro verziju. Sve što su vam htjeli dati, dali su vam u ovoj aplikaciji. Na vama je da vidite je l’ vam to dovoljno ili nije.

IZVORPC CHIP
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here