Simptomi koji jasno ukazuju na to da ste se otrovali hranom

Svatko tko je doživio trovanje hranom, dobro zna za taj užasan osjećaj mučnine u želucu za koji se čini kao da nikada neće prestati. Iako obično prođe za nekoliko dana, trovanje hranom može uzrokovati priličnu patnju.

Godišnje se hranom otruje 48 milijuna ljudi, a to je jedna od šest osoba, kažu podaci Centara za kontrolu i prevenciju hranom. Istovremeno, 3000 ljudi godišnje umire od posljedica bolesti koje se prenose hranom. Časopis Health razgovarao je s liječnikom obiteljske medicine dr. Matthewom Robersonom koji je otkrio što biste sve trebali znati o trovanju hranom i kako prepoznati to stanje.

“Trovanje hranom se događa kad se razbolite nakon konzumacije hrane ili pića kontaminiranih štetnim bakterijama, virusom ili parazitima. Najčešće ga uzrokuju bakterije, kao što su E. coli i clostridium perfringens. Kada ta tijela uđu u naš probavni trakt, ispuštaju toksine koji djeluju poput otrova”, pojasnio je liječnik.

Dr. Roberson kaže da je najčešći krivac za trovanje hranom loša priprema. Hrana se može kontaminirati u bilo kojem trenutku u procesu pripreme.

“Primjerice, kad je piletina nedovoljno kuhana, može, baš kao i jaja, prenijeti štetne bakterije u naš organizam. Možete se otrovati i drugom hranom, uključujući onu kojoj je istekao rok trajanja te neopranim svježim voćem i povrćem”, dodaje.

Većina simptoma trovanja hranom javlja se poprilično brzo.

“Neki se ljudi osjećaju loše odmah nakon jela, dok drugi mogu razviti simptome u roku od sat ili dva. To ovisi o vrsti bakterije, virusa ili parazita”, tvrdi dr. Roberson.

A simptomi koji prate ovu kratkotrajnu bolest su mučnina, povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu, nadutost i groznica. Ponekad se može javiti i krvavi proljev.

“Liječenje ovisi o uzroku i ozbiljnosti stanja. Većina slučajeva trovanja hranom prolazi sama od sebe uz hidrataciju. U težim slučajevima ljudi mogu dehidrirati i možda će trebati liječničku pomoć. Najbolje se savjetovati s liječnikom”, upozorio je dr. Roberson.

Najbolja prevencija trovanja hranom je higijena i konzumacija dobro kuhane hrane koja je sigurno pripremljena. Održavajte radni prostor čistim, redovito perite tanjure i pribor, kao i ruke kad pripremate hranu.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here