Široki Brijeg: Stanova za iznajmiti je jako malo – ovo su im cijene

Najniža cijena kvadrata stana novogradnje u Širokom Brijegu je 3.000 KM, a velika većina mladih bračnih parova ne može si ga priuštiti.

Ni višedesetljetni stambeni kredit ne može im pomoći s obzirom da nakon što kupe skupocjeni stan moraju platiti porez na nekretninu, a da ne govorimo da ga je, u velikoj većini slučajeva, potrebno i opremiti.

Mnogi od njih koji još nisu riješili stambeno pitanje primorani su na podstanarstvo. A pronaći namješten stan u Širokom Brijegu postala je lutrija s obzirom da se na oglasnicima pojavljuju na kapaljku, a čim se i pojave, ”planu” za trenutak.

Neki parovi odluče ostati živjeti s roditeljima u kući dok ne pronađu bolju opciju ili krenu s nadogradnjom te iste kuće, izgradnjom nove ili jednostavno čekaju da ”izleti” slobodan stan.

Stan za iznajmiti u zgradi, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji, praktički je nemoguće pronaći ispod 400 KM mjesečno bez režija.

Gledajući rijetke oglašene stanove, dolazimo do zaključka da su u odnosu na proteklih nekoliko godina cijene osjetno porasle. Podsjetimo, 2019. godine opremljen stan u zgradi mogli ste pronaći za 300 KM.

Jednosoban renoviran i namješten stan u zgradi u središtu Širokoga Brijega iznajmljuje se po cijeni od 500 KM bez režija.

Prema doznanjima portala Jabuka.tv, cijene dvosobnog stana za iznajmljivanje u starogradnji u četvrti Zorićevina kreću se od 450 do 500 KM dok u istom naselju za opremljen dvosoban stan u novogradnji morat ćete izdvojiti između 600 i 700 KM.

U stambenoj zgradi izgrađenoj prije svega nekoliko godina u naselju Trn, nešto dalje od središta grada, dvosoban stan iznajmljivao se po cijeni od 450 KM dok je trosoban bio 600 KM. Pišemo ”bio” jer ubrzo nakon što su oglašeni – iznajmljeni su novim stanarima.

Nešto povoljnija opcija su stanovi u sklopu obiteljskih kuća, a koje većina izbjegava ponajviše zbog privatnosti. No, postoje i prazne kuće koje se iznajmljuju, a neki se odluče i za tu jeftiniju opciju u nadi da će im uskoro ”izletjeti” neki stan.

Takvi stanovi u kućama, bez obzira o kojem broju soba se radi, mogu se pronaći po cijeni od 300 pa do 400 KM bez režija. Bonus u nekim kućama je korištenje garaže i podruma što je veliki bonus kada je u pitanju skladišni prostor kojeg u zgradama manjka.

U Širokom Brijegu se i dalje grade nove zgrade, a najavljena je izgradnja još njih. No, opcija kupnje istoga mnogima je nedosanjani san, a ako se takvi stanovi i nađu na oglasnicima za iznajmiti – cijene će im biti paprene.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here