Širokobriježanka ispisala povijest Sveučilišta u Mostaru

43-godišnja Antonija Hrkać iz Širokog Brijega, u četvrtak je ispisala povijest Sveučilišta u Mostaru.

Hrkać je, naime, obranila doktorsku disertaciju na Fakultetu zdravstvenih studija ovoga sveučilišta postavši tako prva osoba s titulom doktora znanosti iz područja fizikalne terapije, a četvrta ukupno na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru, piše Bild.ba.

Hrkać je obranila disertaciju naslova „Usporedba biomedicinskog i biopsihosocijalnog modela fizioterapije u liječenju kronične nespecifične križobolje: randomizirano kontrolirano istraživanje“.

Povjerenstvo za disertaciju je bilo u sastavu: dr. sc. Narcisa Vavra-Hadžiahmetović, red. prof., predsjednik povjerenstva, dr. sc. Livia Puljak, red. prof., te mentor dr. sc. Antonije Hrkać i dr. sc. Danijel Pravdić, red. prof., član povjerenstva.

Ranije je povjerenstvo utvrdilo da disertacija udovoljava svim pravilima navedenim u Uputama za oblikovanje doktorske disertacije poslijediplomskog doktorskog studija Zdravstvene znanosti Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Disertacija ima ukupno 169 stranica računalno ispisanog teksta, a od toga je 115 stranica osnovnog teksta.

Hrkać je prva generacija Poslijediplomskog studija Zdravstvenih znanosti na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Puljak nakon pokojnog Bagarića
Doktorska disertacija započela pod mentorstvom pokojnog doc. dr. sc. Ivana Bagarića, a nakon njegove smrti u lipnju 2019. mentorstvo preuzima prof. dr. sc. Livia Puljak, s Hrvatskog katoličkog Sveučilišta u Zagrebu. Obrana teme trebala biti 1. lipnja 2019., ali bila je 14. prosinca 2019.

Mentorica Hrkać je Livia Puljak. Angažirana je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a nalazila se na popisu 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti na oba popisa – i u karijeri, i za 2020. godinu. Na popisu znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti za 2020. godinu po rangu se nalazila među 1% znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti (79514. od 190064 znanstvenika izdvojenih u 2% najboljih).

Hrkać je u javnoj obrani u dvadesetak minuta sažeto iznijela srž svoje disertacije odgovorivši potom na sva pitanja koje su joj postavili članovi povjerenstva i dekanica Vajdana Tomić koja je čestitala Hrkać činjenicu da je prva osoba koja je doktorirala iz područja fizikalne terapije.

Antonija Hrkać rođena je u Širokom Brijegu 1980. godine.

Udana je i majka je troje djece, a studirala je u Zagrebu i Mostaru.

Objavila je dvadesetak znanstvenih članaka u brojnim domaćim i stranim znanstvenim časopisima, bila djelatnica škole u Posušju gdje je radila kao Voditelj odjela djece s poteškoćama u razvoju, jedan od poslodavaca joj je bio i Centar za djecu s poteškoćama u razvoju „Marija naša nada“ iz Širokoga Brijega, a bavila se i privatnom praksom fizikalne medicine i rehabilitacije.

IZVORBild.ba
Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here