Suhe šljive odlične su za kontrolu tjelesne težine

Najbolji međuobrok koji će ugušiti želju za glađu, kako pokazuje nova studija – jesu suhe šljive! Grickanje je prikladan način kako se osjećate siti tijekom dana, kao i da spriječite prejedanje ako imate problema s tim. Studija objavljena u časopisu Nutrition Bulletin pokazala je da suhe šljive zapravo mogu pomoći u obuzdavanju vaše želje za hranom.

Kad su istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu prvi put pogledali kako su sudionici njihove studije reagirali na grickanje namirnica koje imaju sličan broj kalorija – suhih šljiva, grožđica ili slatkiša koji su bili poput želea – otkrili su da oni koji su jeli suhe šljive osjećali su se zadovoljnijim i jeli su manje za vrijeme glavnoga obroka. Istraživači su zatim podijelili sudionike u dvije skupine koje su obje bile uključene u programe koji su im pomogli da izgube težinu. Jedina razlika između ove dvije skupine bila je u tome što je jedna općenito grickala zdravu hranu, dok je drugoj izričito rečeno da jede suhe šljive. Oni u drugoj skupini očito su smršavjeli više od ostalih.

“Ove studije pokazuju da suho voće, a pogotovo suhe šljive, može stvoriti sitost i biti uključeno u prehranu tijekom kontrole tjelesne težine”, rekao je profesor Jason CG Halford sa Sveučilišta Leeds i predsjednik Europskog udruženja za proučavanje pretilosti (EASO), koji je bio jedan od istraživača uključenih u studiju, navodi se u priopćenju za javnost.

Andrea N. Giancoli, MPH, RD savjetnik za prehranu za kalifornijski odbor za suhe šljive, dodao je: “Ova studija otkriva da suhe šljive bogate hranjivim tvarima mogu pružiti prednost u odnosu na druge izbore grickalica zbog svojih povoljnih učinaka na sitost i kontrolu apetita.”

No, slažu li se s time drugi stručnjaci? Lisa R. Young, dr. znanosti i savjetnica za prehranu, objašnjava: “Šljive sadrže vlakna koja pomažu da se osjećamo sito, što je dobro za mršavljenje.” Međutim, Young je također primijetila da je “lako pojesti previše” suhih šljiva “i da se kalorije mogu nakupiti”. Zato je “kontrola porcija ključna”. Kao i uvijek. I nemojte zaboravite da je ipak riječ o šećeru!

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here