Tesla na meti istrage zbog ove vrlo opasne opcije u njihovim automobilima

Tesla ja pod istragom američke federalne agencije za sigurnost prometa zbog opcije koja vozačima njihovim automobila daje opciju da igraju video igrice dok je automobil u pokretu.

U dokumentaciji za istragu, koju je u srijedu objavila Nacionalna uprava za sigurnost u prometu na autocestama, navodi se da je značajka poznata kao “Putnik igra” dostupna vozačima od prosinca 2020. Igre se pojavljuju na zaslonu osjetljivom na nadzornu ploču i namijenjene su putnicima. No, ništa ne sprječava vozače da se igraju dok se automobil vozi, stoji u dokumentaciji vezanoj uz istragu.

Prije prosinca 2020. igranje je bilo omogućeno samo kada je vozilo bilo parkirano, stoji u istražnom dokumentu NHTSA. Čak i ako igru igra putnik, a ne vozač, to “može odvući pažnju vozača i povećati rizik od sudara”, navodi NHTSA.

Tesla je pogurala okvir u pružanju značajki pomoći vozaču koje svojim automobilima omogućuju usporavanje, ubrzavanje, pa čak i promjenu traka bez aktivnog sudjelovanja vozača.

Tvrtka upozorava da vozači koji koriste takve značajke, poznate kao “Autopilot” i “FSD”, za potpunu samostalnu vožnju, moraju ostati budni i držati ruke na volanu. No Teslu su kritizirali jer je vozačima olakšao da ne obraćaju pažnju, kao i zbog brojnih sudara u kojima su sudjelovali automobili u načinu rada Autopilot.

NHTSA trenutno istražuje Teslu za najmanje jedanaest nesreća u kojima su sudjelovali automobili koji su koristili svoj autopilot ili druge samovozeće značajke koji su se sudarili s vozilima hitne pomoći kada su naišli na mjesto ranije nesreće. Tih jedanaest nesreća odgovorno je za 17 ozlijeđenih i jednu smrt, navodi agencija.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here