U Ljubuškom predstavljena knjiga “Grad bez ptica” Anite Martinac

U utorak 7. prosinca u Kulturnom centru u Ljubuškom predstavljen je roman autorice Anite Martinac „Grad bez ptica“.

O knjizi su, osim autorice Martinac, govorili Vesna Papac Slobođan i predsjednik Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić, koji je ujedno i moderirao programom.

Na samom početku nazočne je u ime organizatora, pozdravio Ivica Vizentaner podsjetivši da se roman predstavlja u okviru manifestacija “Advent u Knjižnici Ljubuški” i “Božićni susret s Maticom u Brotnju”.

Vesna Papac Slobođan je pročitala kritiku i recenziju knjige koju je napisao Stanislav Vukorep koji zbog bolesti nije mogao doći.

– Tematika kojom se spisateljica bavi od izuzetnog je značaja za hrvatski narod. Ovaj je roman samo nastavak epizoda u povijesnom kontekstu hrvatskog naroda koje je Anita uspješno, činjenično, s prijekom potrebom iznijela, prethodno se, u prijašnjim romanima, dotakavši hrvatske tragedije u Drugom svjetskom ratu i poraću. Kako se imperijalističke težnje nisu stišale te se dogodila ’91., Anita je zasukala pero te zabilježila i noviju hrvatsku povijest. Branitelji, kojih se dotiče u romanu, goloruki naspram tadašnje velike sile opremljene za ‘novi Vukovar’ u Mostaru nisu imali ništa osim ljubavi – pročitala je, između ostalog, Vesna Papac Slobođan iz recenzije Stanislava Vukorepa.

Prof. Andrija Stojić je govoreći više o autorici između ostalog kazao: „Dug je bio put od pripreme do realizacije romana, koji je istinsko svjedočanstvo jednog povijesnog vremena i zanimljivo djelo o Domovinskom ratu, zapravo autobiografski roman iako sama autorica tvrdi kako je samo ovdje stavila riječi na papir i da su te riječi djela i zasluge njezinih suboraca“.

Pri kraju promocije, uz izraze dobrodošlice i čestitke, buket cvijeća autorici je uručio gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Eva Martinac.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here