WhatsApp će napokon ponuditi nestajuće poruke uključene po defaultu

WhatsApp je nedavno ponudio nestajuće poruke. Ili drugim riječima, poruke koje šaljete i primate nestaju (op.a. zapravo se brišu) nakon određenog vremena. Problem je bio u tome što ste tu funkcionalnost morali omogućiti za svaki razgovor pojedinačno.

Sada je WhatsApp ažurirao aplikaciju i ona vam sada omogućuje da odaberete automatsko uključivanje poruka koje nestaju za svaki novi chat koji započnete ili primite. To znači da je mnogo lakše preuzeti kontrolu nad svojom privatnošću u ovoj IM aplikaciji.

Uključiti ili isključiti nestajuće poruke na WhatsAppu i nije bio neki problem ali ste, kao što smo rekli, to morali učiniti za svaki chat pojedinačno. Ako imate puno razgovora, što individualnih što grupnih, morali ste ući u svaki, uključiti dotičnu opciju, izađi van i tako redom. To je znalo biti dosta naporno.

Sada, kao što je najavljeno na WhatsAppovom blogu, to možete uključiti “po defaultu” za svaki novi chat. To znači da ako nekom novom pošaljete poruku ili otvorite novi chat s odabranom osobom, poruke će se brisati u određenim intervalima. Isto tako, to vrijedi i ako netko vama pošalje poruku, odnosno druga osoba “pokrene” razgovor. Te postavke se primjenjuju i na grupne razgovore koje kreirate.

Ako se odlučite osposobiti ovu funkcionalnost po defaultu (što možete učiniti tako da odete u postavke privatnosti unutar aplikacije), drugoj osobi će se pokazati poruka da su uključene nestajuće poruke. Tako će ta osoba znati da je to vaš odabir unutar aplikacije, a ne da ste uključili nestajuće poruke samo za taj specifičan razgovor. Čisto da osoba ne bi mislila da ste uključili nestajuće poruke samo s njom.

Pošto je ova funkcionalnost opcionalna, ona se neće retroaktivno primijeniti na vaše postojeće razgovore. Ako i na njima želite uključiti nestajuće poruke, morat ćete to napraviti na “stari način”. Otvoriti pojedinačne, postojeće, razgovore i za svaki uključiti ovu opciju.

Ono što je dobra stvar je što možete ići obrnutim putem. Možete po defaultu uključiti nestajuće poruke za sve nove razgovore, ali opciju možete isključiti za određene razgovore koje želite “sačuvati”.

To čini ovu funkcionalnost malo više fleksibilnom. Spomenimo još da WhatsApp nudi tri vremenska razdoblja u kojem možete obrisati poruke – 24 sata, 7 dana, 90 dana.

Iako je lijepo vidjeti ovu funkcionalnost u aplikaciji, ne dajte se zavarati. Ovu aplikaciju i dalje posjeduje kompanija Meta (ili ex-Facebook) kojoj je u interesu monetizirati vaše podatke, odnosno podatke o vama.

Ako vam je stvarno stalo do privatnosti koristite aplikacije kao što su Signal ili Telegram.

Latest news
Najnovije vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here